infertiliteti mashkullor dhe ju

infertiliteti mashkullor dhe ju

infertiliteti është një çështje që mund të ndikojë thellësisht në një individ dhe marrëdhënien e tyre. Këshillat janë përqendruar më shpesh ndaj grave, kështu që në këtë veçori të vëmendjes, ne përqëndrohemi në infertilitet tek burrat dhe ofrojmë disa këshilla të bazuara në shkencë për t’u marrë me të.

Kur fjala "infertilitet" rrit kokën e saj shqetësuese, shumica e njerëzve së pari mendojnë për infertilitetin e femrës. Sidoqoftë, meshkujt janë përgjegjës për 20-30 përqind të rasteve të infertilitetit dhe "kontribuojnë në 50 përqind të rasteve në përgjithësi."

Burrat dhe gratë kanë tendencë t’i përgjigjen përvojës së infertilitetit ndryshe: historikisht, gratë kanë menduar se burrat merren me këtë çështje më të lehtë, por në realitet, burrat thjesht kanë më pak të ngjarë të hapen për emocionet e tyre.

Zbuloni se jeni jopjellor mund të jetë një përvojë shkatërruese. Një burrë mund të ndjehet më pak mashkull dhe sikur të ketë dështuar. Disa burra besojnë se mashkullësia e tyre është e mbështjellur në aftësinë e tyre për t’i dhënë partnerit të tyre një fëmijë, dhe kështu që ndjenja se ata kanë humbur atë aftësi mund të prodhojnë emocione të forta negative.

çfarë e shkakton infertilitetin e mashkullit?

Së pari, ia vlen të përcaktohet infertiliteti. Organizata Botërore e Shëndetit (OBSH) e përcakton atë si "pamundësinë e një çifti seksualisht aktiv, jo-kontracepues për të arritur shtatzëninë në 1 vit".

Në shumicën e rasteve, infertiliteti mashkullor është për shkak të spermës jonormale. Ndonjëherë ka një numër të ulët të spermës, ndërsa ndonjëherë nuk ka asnjë fare. Ose, sperma mund të mos jetë notarë të shkëlqyeshëm ose të deformohet në një farë mënyre.

Këto çështje mund të shkaktohen në një numër mënyrash, duke përfshirë:

 • Infeksion testikular
 • Kirurgjia testikulare
 • varicocele, ose venat varicoze në scrotum
 • hipogonadizmin, ose mungesën e testosteronit
 • shytat
 • li>

Lista vazhdon. Por shpesh, nuk ka asnjë arsye të përcaktuar mirë për spermën e dëmtuar. Dhe në shumë raste, megjithë spermën e shëndetshme dhe asnjë çështje të dukshme me shëndetin riprodhues të partnerit, konceptimi mbetet i vështirë për t’u arritur. > Në shumicën e situatave, ka ende një shans. Nëse jeni përpjekur për një kohë veçanërisht të gjatë, mund të ndjehet sikur nuk ka shpresë – por, në përgjithësi, ekziston.

Nëse nuk keni qenë të shihni ende një specialist të infertilitetit, duhet ta merrni parasysh. Ata mund të përcaktojnë atje ku mund të qëndrojë problemi dhe të japin këshilla dhe këshilla të përgjithshme. Biseda me një ekspert gjithashtu ju ndihmon të kuptoni se nuk jeni vetëm.

Gjithashtu, ka mundësi. Për shembull, shumë çifte tani konceptojnë përmes fekondimit in vitro (IVF). Në fakt, në 30 vitet e fundit, 1 milion bebe IVF kanë lindur në Shtetet e Bashkuara. Vitalshtë thelbësore të mbani mend se ka rrugë të tjera që duhet të merren ndërsa kaloni nëpër këtë kohë shqetësuese.

Pjesa e mbetur e këtij artikulli ofron këshilla për t’u marrë me anën emocionale dhe praktike të infertilitetit.

1. Merrni faktet

Së pari dhe më e rëndësishmja, zbuloni se çfarë po ndodh. Nëse thjesht mendoni se jeni jopjellor, ose bërja e një fëmije nuk ka ndodhur pavarësisht një viti apo më shumë duke u përpjekur, është koha për t’u kontrolluar. Nuk ka asnjë pikë të fillojë një udhëtim në pikëllim pa e ditur nëse është edhe i justifikuar.

Shkoni te një ekspert dhe provoni spermën tuaj. Bëj pyetje. Lexoni sa më shumë që të keni mundësi. Kuptoni se cila është çështja juaj e veçantë dhe çfarë do të thotë kjo për shanset tuaja për konceptim.

2. Bëni plane

Një nga pjesët më të vështira të trajtimit të infertilitetit mashkullor nuk është të dish se sa do të zgjasë. Bërja e planeve kur është e mundur mund t’ju ndihmojë të ndjeni se jeni akoma përgjegjës.

Vendosni objektivat dhe kufijtë. Me partnerin tuaj, diskutoni se për cilat procedura jeni të përgatitur të shkoni, dhe cilat nivele emocionale dhe financiare mund të trajtoni të dy. Shtatzënia është shpesh rezultat i përpjekjeve të përsëritura, qoftë përmes marrëdhënies natyrore ose trajtimit të fertilitetit. Nuk do të ndihmojë askënd nëse të dy përfundoni si lëvore emocionale të shkatërruara financiare, të deshifruara.

Konsideroni të gjitha opsionet. Flisni përmes të gjitha opsioneve – birësimit, IVF ose spermës së donatorëve. Të kuptuarit dhe të folurit për rrugët e mundshme do t’ju ndihmojë nëse do të përballeni me ndonjë pengesë më tej në rrugë – dhe nëse një gjë nuk funksionon, do të dini se çfarë po përpiqeni tjetër.

3. Merrni kontrollin

Ekzistojnë disa mënyra të vërtetuara shkencërisht për të përmirësuar cilësinë e spermës. Shpesh, akti i thjeshtë i marrjes së një kontrolli mund të shkojë shumë përpara për të ndihmuar në trajtimin e infertilitetit; Ajo lufton atë ndjenjën e mërzitshme të pafuqisë.

Lista harmoniqhealth.com e mëposhtme nuk është aspak shteruese, por ofron disa masa të thjeshta (dhe të mbështetura shkencërisht) që mund të merren për t’i dhënë spermës tuaj mundësinë më të mirë për të takuar dhe përshëndetur një vezë.

Hani mirë. Me pak fjalë, pushoni produktet e mishit dhe rezervoni në veg. Të kuptuarit e ndikimeve të sakta të konsumit të përgjithshëm të ushqimit është e vështirë, por një dietë përfshirë mish të ligët, perime, bishtajore dhe kokrra duket se përmirëson lëvizshmërinë e spermës.

Mbani peshën e duhur. Ka lidhje mjaft të forta midis të qenit mbipeshë dhe infertilitetit mashkullor.

Ulni stresin. Jo, nuk po tallem, edhe pse tingëllon si shaka. Infertiliteti po ju streson, gjë që, nga ana tjetër, mund të jetë duke e bërë infertilitetin më keq. Dhe për fat të keq, provat thonë se është ndoshta e vërtetë. Seksioni mbi strategjitë e përballimit më poshtë ofron disa këshilla për minimizimin e ndikimit të stresit … dhe marrjen në frymë.

Bëhuni aktiv. Megjithëse lidhja midis fitnesit fizik dhe cilësisë së spermës nuk është vërtetuar përfundimisht, të qenit aktiv fizikisht do të parandalojë mbipeshën, e cila sigurisht që është e lidhur. Ushtrimi gjithashtu ndihmon për të lehtësuar stresin, kështu që ia vlen të djersitet. Sipas një studimi, biçikleta për vetëm 5 orë në javë mund të bënte hile.

Vlen të përmendet se ekzistojnë një mori ndërmarrjesh që ofrojnë pilula dhe shtesa "magjike" për ta kthyer spermën tuaj në atletë të vegjël, por, pasi jam i sigurt që tashmë jeni të vetëdijshëm, dëshmi për këto lloje të Produktet mungojnë.

Ekzistojnë gjithashtu disa sjellje për të shmangur në mënyrë që të përmirësohen shëndetin e spermës:

 • Pirja e duhanit, pasi ul numrin e spermës dhe rrit rrezikun e spermës së gabuar
 • Alkooli, asireduces Prodhimi i testosteronit – prandaj është e ndjeshme të pini të moderuar
 • Mos përdorni lubrifikantë gjatë seksit, pasi disa mund të pengojnë spermën
 • Mbajini topat tuaj të freskët, testikujt e Ashot, Sipas disa studimeve, mund të jetë më pak efikase në prodhimin e spermës – kështu që shmangni vaskat e nxehta, të brendshme të ngushta dhe saunas

flasin me një mjek për ilaçet që mund të ndërhyjnë në prodhimin e spermës, siç është kalciumi Bllokuesit e kanaleve, antidepresantët triciklik dhe steroidet anabolike.

4. Flisni për të

Sipas stereotipeve tradicionale, burrat nuk duan të flasin për problemet e tyre. Edhe pse ky stereotip shpesh qëndron i vërtetë, nuk është rasti për të gjithë. Si klishe dhe trite siç mund të tingëllojë, "një problem i përbashkët është një problem i përgjysmuar".

Mbani kanalet e komunikimit të hapura. Ju nuk duhet ta transmetoni atë larg dhe të gjerë, por të flisni me dikë: një mjek, një infermiere, një mik, një këshilltar, një grup mbështetës – kushdo. Kjo do të lehtësojë barrën tuaj, dhe ata mund të ofrojnë një perspektivë të re.

Nëse ndonjë nga shenjat e mëposhtme mbjell rregullisht, është e rëndësishme të bisedoni me një mjek ose këshilltar i cili është i trajnuar në infertilitet:

 • Abuzimi i ilaçeve ose alkoolit
 • mendimet për të dëmtuar veten ose të tjerët
 • duke u zemëruar ose abuzuar me lehtësi
 • Humbja e interesit për gjërat që dikur ju pëlqeu
 • pagjumësia ose duke fjetur shumë më gjatë se E zakonshme

Disa njerëz e trajtojnë atë më mirë se të tjerët, por të gjithë mund ta lejojnë atë të përmirësohet ndonjëherë prej tyre. Prandaj, është e rëndësishme të gjeni mënyra për të liruar ndalimin çdo herë në një kohë. Strategjitë e mëposhtme të përballimit mund të ndihmojnë për të mbajtur mendjen tuaj drejt dhe të ngushtë.

Vazhdoni të lëvizni. Nuk ka rëndësi se çfarë bëni – qoftë ngritja e peshës, vrapimi, noti ose basketbolli – çfarëdo qoftë ajo, merrni djersitje disa herë çdo javë. Ushtrimi është treguar vazhdimisht se ndihmon në uljen e stresit. Lëvizja për kostot asgjë, kështu që përfitoni.

Relaksohuni. Burrat, në përgjithësi, kanë më pak të ngjarë të marrin një masazh sesa gratë, por kohët po ndryshojnë. Edhe nëse një masazh nuk është diçka që ju normalisht do ta konsideroni, është një mënyrë me të vërtetë e mirë për të de-stresi. Meditimi dhe yoga janë mundësi të tjera të mira. Për shembull, një meta-analizë e madhe e botuar në JAMA në vitin 2014 arriti në përfundimin se:

"Programet e meditimit të mendjes kishin prova të moderuara të ankthit të përmirësuar […] depresion […] dhe dhimbje. "

Sigurisht, "i moderuar" nuk do të duket i mahnitshëm, por në kontekstin e një përmbledhjeje të Xhamës, do të thotë që u mat një efekt i mirëfilltë, statistikisht i rëndësishëm. Pra, nëse shtohet së bashku me mekanizmat e tjerë të përballimit, me të vërtetë mund të ndihmojë.

Shkruaj. Jo të gjithë janë një autor natyror, dhe shumica e njerëzve nuk kanë provuar të shkruajnë asgjë të konsiderueshme pasi ishin në shkollë. Sidoqoftë, askush nuk po ju thotë se duhet të botohet kudo. Akti i thjeshtë i shkrimit të mendimeve tuaja mund t’ju ndihmojë të punoni përmes mënyrës se si po ndiheni dhe të filloni procesin e trajtimit të tij.

Pavarësisht nëse vendosni ta shkruani atë dhe menjëherë i vini zjarrin ose mbajeni të ruajtur larg për një të ardhme që ju të zbuloni nuk bën asnjë ndryshim. Theshtë akti i të shkruarit vetë që është i rëndësishëm.

dhe kjo nuk është vetëm një nga ato ndërhyrje të dëshiruara; "Terapia e të shkruarit" është një gjë e vërtetë. E njohur ndryshe si terapi e shkruar e shpalosjes, ajo nuk përdoret veçanërisht gjerësisht, por ka disa prova që sugjerojnë se mund të ketë efekte pozitive në mirëqenien psikologjike dhe madje edhe të zvogëlojë presionin e gjakut.

qaj. Përsëri, stereotipi mashkull dikton që ne kurrë nuk duhet të derdhim një lot – të paktën jo kur dikush po kërkon. Por në ditët e sotme, shumë burra janë të përgatitur të qajnë çdo herë dhe përsëri. Dhe, nëse jeni në mënyrë private dhe e dini që nuk do të shqetësoheni, hapni përmbytjet. Shtë një lëshim i mirëfilltë katartik.

Dr. Judith Orloff, i cili është psikiatër në Universitetin e Kalifornisë, Los Angeles me 20 vjet përvojë klinike, shkruan, "Në mënyrë tipike, pasi të qajmë, frymëmarrja dhe rrahjet e zemrës sonë ulen, dhe ne hyjmë në Një gjendje më e qetë biologjike dhe emocionale. "

qesh. Ju nuk mund ta detyroni atë, dhe mund të ndjehet si gjëja e fundit në Tokë që dëshironi të bëni – por mund të ndihmojë. Ajo llogaritet si ushtrimi dhe lehtësimi i stresit në të njëjtën kohë. Vendosni një film që ju e dini se do t’ju gudulis, ose do të rri me miqtë tuaj për pak. Mos u fshehni në një cep të errësuar.

Fjala e fundit

Infertiliteti prek njerëzit në një sërë mënyrash të ndryshme – si fizikisht ashtu edhe emocionalisht. Sidoqoftë ju keni të bëni me të, është e rëndësishme të mbani mend se nuk jeni vetëm dhe se ka ndihmë në dispozicion. Mbani aktiv, bisedoni dhe trajtojeni mirë mendjen dhe trupin tuaj.

 • Psikologjia/Psikiatria
Carrinho de compras